ANASAYFA » HIZMETLER » YANGIN ALGILAMA SISTEMLERI

Yangın Algılama Sistemleri

Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt

 

Yangın söndürme sistemlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan yangın algılama ve alarm sistemleri, yangının minimum zaman aralığında algılanıp, sistemin aktive olmasını sağlar. Milyonlarca liralık yatırımların ve toplu konutların mal-can güvenliğini sağlamak açısından yangın algılama sistemlerinin monte edilmesi 2002 yılında itibaren kanuni zorunluluk haline getirilmiştir.

Yangının söndürülmesi algılanmasına bağlıdır. Geç vakitlerde başlayan yangınların fark edilmesi ve ihbar yöntemiyle panolara iletilmesi otomatik sistemlerin en önemli işlevlerinden birisidir. Dedektörleri yardımıyla sıcaklığın ve dumanın algılanması, ardından merkezi yönetim paneline bu sinyallerin gönderilmesi ve yangına müdahalenin başlaması sırasıyla gerçekleşen işlemlerdir.

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri Keşfi

Otomatik yangın söndürme sistemleri başvurunuzun ardından uzman mühendislerimiz tarafından yapılacak olan keşif sırasında yangın algılama ve alarm sistemleri keşfi de yapılmaktadır. Söndürme sistemlerinin montajı kadar algılama sistemlerinin montajı da genel koruma açısından son derece önemlidir.

Algılama ve ihbar sistemlerinin seri şekilde işlevini yerine getirebilmesi için teknik olarak hatasız olması gerekir. Düzenli kontrollerde algılamanın gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilerek tekrar ara testler yapılır. Kontrol panelindeki göstergelerin hangi işlevlere sahip olduğu ve ne anlam taşıdığı eğitimlerle ilgili personellere öğretilir. Böylece otomatik yapılan müdahaleler göstergeler aracılığıyla fark edilmiş olur.

Duman Dedektörü

Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin çalışma mekanizmasının en önemli parçaları olan duman dedektörü, algılamayı yapan parçadır. Duman dedektörü algılamayı yaptıktan sonra ana panele iletimi sağlar ve sistem algılama yapılan bölgede yangın ihbarında bulunur. Bu sayede yeni başlayan yangınlara müdahale şansı tanımakla beraber ortamın tahliyesi içinde önem arz etmektedir. Duman dedektörleri 15 den daha az yüksekliğe sahip alanlarda tercih edilmektedir. Yüksekliğin 15 metreyi geçmesi durumunda Beam (Işın) dedektörleri kullanılmalıdır. 

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri Montajı

Yangın algılama ve ihbar sistemleri montajı alanında uzman mühendislerimizin öncülüğündeki ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Temel amaç binaların yangından korunmasıdır. Hem mal güvenliğinin hem de can güvenliğinin korunması açısından montaj, en önemli aşamalardan birisi olmaktadır. Daha sonra yapılan testler başarılı sonuçlar verdiğinde devreye alma işlemi gerçekleşerek sistem teslim edilir.

Dumanların dedektörler tarafından algılanması sistemin müdahaleye başlaması için gerekli adımın atılmasını sağlar. Isı dedektörleri de aynı amaca yönelik olarak monte edilir.

Yangın Algılama Sistemleri Nelerdir

Yangın algılama ve alarm sistemlerinin çeşitli türleri vardır. Genel olarak montaj detayına bağlı olan bu türler çalışma prensibine göre de isimlendirilmektedir.

En yaygın kullanılan iki tür konvansiyonel ve analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemleridir. Konvansiyonel yangın algılama sistemi alevlerin başladığı yeri göreceli olarak bildirir. Otomatik yangın söndürme sistemleri bu tahmine göre bölgesel müdahaleyi başlatır ve yangını kontrol altına alarak söndürür. Müdahale ekipleri ilgili yeri kontrol ederek güvenliğin sağlandığından emin olmalıdır.

Analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemi ise alevlerin başladığı yeri kesin olarak bildiren prensiple çalışmaktadır. Söndürme sistemi yangının başladığı noktayı tam olarak algıladığı için müdahaleyi de ona göre uygular.

Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını ihtiva eden komple bir sistemdir. Yangın algılama sisteminin ve parçalarının TS EN 54'e uygun olarak üretilmesi, tasarlanması, tesis edilmesi ve işletilmesi şarttır.

Yangın algılama ve uyarı sisteminin, el ile, otomatik olarak veya bir söndürme sisteminden aldığı uyarılardan biri veya birkaçı ile devreye girmesi gerekir.

El ile yangın uyarısı, yangın uyarı butonları ile yapılır. Aşağıda belirtilen binalarda yangın uyarı butonlarının kullanılması mecburidir:

Konutlar hariç, kat alanı 400 m2'den fazla olan iki kat ile dört kat arasındaki bütün binalarda,

Konutlar hariç, kat sayısı dörtten fazla olan bütün binalarda,

Konutlar dâhil bütün yüksek binalarda.

Yapı yüksekliği veya toplam kapalı alanı aşağıdaki tablodaki değerleri aşan binalara otomatik yangın algılama cihazları tesis edilmesi mecburidir.

yangin_algilama_limitleri